När barnen väljer: En helg planerad av V och R

När barnen väljer

Livet som förälder innebär ofta att man spelar rollen som planerare, organisatör och beslutsfattare. Men en helg bestämde jag mig för att vända på steken och låta mina två små äventyrare, V och R, ta rodret. Resultatet? En helg fylld av överraskningar, skratt och ovärderliga minnen.

En ny tradition tar form

Jag kom på idén när jag tänkte på hur lätt det är att fastna i rutiner, särskilt under helgerna. Det kan vara skönt att veta vad som väntar, men det kan också hindra oss från att upptäcka nya saker. Så, varför inte låta barnen bestämma? Jag presenterade konceptet för dem och entusiasmen var omedelbar.

Lördagen: Äventyr och utforskande

V’s val: Efter en lång frukost där både V och R fick välja sina favoriträtter (pannkakor och jordgubbsyoghurt), bestämde V att det var dags för en skattjakt i trädgården. Med hjälp av en karta som V ritade, letade vi efter ”skatter” han gömt – allt från leksaker till kottar.

R’s val: På eftermiddagen var det R’s tur att bestämma. Hon valde en utflykt till lekparken. Trots att vi har varit där hundratals gånger tidigare, var det en helt ny upplevelse den här gången. R styrde oss till de delar av lekparken vi sällan besöker, som sandlådan där vi byggde ett magnifikt sandslott.

Söndagen: Konst och kreativitet

V’s val: Dagen började med ett konstprojekt. V hade bestämt att vi skulle måla tillsammans, och snart var vardagsrummet fyllt med papper, färger och penslar. Vi målade allt från fantasifulla landskap till bilder av vår familj och katten Calle.

R’s val: Efter lunch ville R ha en dansstund. Musik strömmade genom huset när vi alla tre dansade loss, skrattade och hade roligt. R visade oss några av sina bästa dansrörelser, och jag insåg att hon verkligen har taktkänsla!

Reflektioner från en oförglömlig helg

Denna helg lärde mig att barn har en fantastisk förmåga att tänka utanför boxen. Genom att ge dem friheten att bestämma, gav jag dem också möjligheten att uttrycka sig, vara kreativa och visa vad som verkligen intresserar dem. Dessutom blev det tydligt hur mycket de växer och hur deras intressen förändras över tid.

Men kanske viktigast av allt var att denna helg påminde mig om vikten av att vara närvarande och engagerad i mina barns liv. Genom att följa deras planer kunde jag verkligen se världen genom deras ögon, och det var en ovärderlig upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *