Bo i Lissabon som pensionär?

valfrid lissabon 2023

Jag hade tidigare en kollega, Nils, som passerat 65 men som ändå jobbade kvar. Han hade planer på att åka till Lissabon när han skulle ”bli pensionär på riktigt”. Han skulle åka dit och stanna där för alla fördelar det innebar. Det här är några år sedan och då var det enormt fördelaktigt skattemässigt att utvandra till Portugal. Det var i samtalen med honom som jag fick upp ögonen för Portugal som land och faktiskt rentav börjat överväga det som en möjlighet den dagen jag ska gå i pension.

Det är ännu många år kvar dit, men jag har alltid haft en tanke om att när den dagen kommer så ska jag bo utomlands från sena september till slutet av april. Ett litet avbrott från Lucia till trettonhelgen då ,man kommer hem till barn och vänner. Sen bo i sommarstuga vid sjö från april till september. Låter som en dröm, jag hoppas verkligen att det inte behöver vara det…

Men utöver skattefördelarna – som ju inte längre finns – varför skulle man vilja flytta till Portugal och bo i Lissabon?

Mina orsaker att flytta till Lissabon

Terreiro do Paço

Om man är på jakt efter vackra städer, ett milt klimat, utmärkt mat och god historia är nog Lissabon det bästa stället att flytta till. Det är en fantastisk plats att bo med häpnadsväckande arkitektur, imponerande sevärdheter, livlig underhållning och inte minst – gott vin. Det finns dessutom bra kommunikationer med resten av Europa, så det är lätt att besöka andra städer i Portugal eller utomlands.

Det viktigaste skälet för mig är säkerhet och livskvalitet. Lissabon är en av de säkraste städerna i Europa, med stark polisnärvaro och mycket låg brottslighet. Livskvaliteten är också fantastisk – med ett överflöd av kulturaktiviteter, ett utmärkt sjukvårdssystem och ett brett utbud av restauranger, barer och butiker.

Sedan har vi klimatet – med milda vintrar, varma somrar och mycket solsken året runt. Den idealiska platsen för pensionärer!

Slutligen är en av de saker jag gillar med Lissabon att det är mycket prisvärt – särskilt om man jämför med andra europeiska städer. Du kan leva bekvämt med en liten budget och ändå ha en god livskvalitet.

Jag har kikat på Numbeo och jämfört priser mellan Stockholm och Lissabon för att se skillnaderna. Klart intressant!

Så om man letar efter någonstans att gå i pension skulle jag varmt rekommendera Lissabon. Jag vill påstå att det idag är en av de bästa städerna i Europa med mycket att erbjuda! Hur det ser ut när det är dags för mig att gå i pension – det återstår att se…

Planen – resa runt i Portugal

Jag har bara besökt Portugal i jobbet under några dagar 2018. Då var jag till Porto på konferens och hann tyvärr inte se mycket av varken staden och än mindre landet. Därför har jag planerat att åka tillbaka under hösten, men då på en semesterresa så jag hinner se betydligt mera. Jag tänker en rundtur med bil, 20-30 mil om dagen under tio dagar. Då hinner man se i stort sett alla delar av landet, alltifrån den vackra kusten till de fantastiska bergen. Troligtvis hoppar jag över de större städerna för att istället se mer av städer som Coimbra, Évora och inte minst Faro som jag hört mycket gott om. Jag tror Lissabon behöver en egen resa, men det får bli nästa gång.

Jag ser verkligen fram emot det! Det blir ett bra sätt att få en uppfattning om hur livet i landet ser ut – innan jag bestämmer mig för om Portugal är platsen för mig när jag går i pension. Vem vet? Kanske hade Nils rätt även om han faktiskt inte flyttade dit själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *