Efter att ha pratat om viktiga men tunga ämnen som livförsäkringar, känner jag att det är dags att fokusera på något lite lättare och mysigare – nämligen mat! Hösten är den perfekta tiden för att samlas kring middagsbordet och njuta av värmande rätter tillsammans. Här är några av våra favoritrecept som passar perfekt för mysiga familjemiddagar under de kyliga höstkvällarna.
1. Krämig pumpa- och rotfruktssoppa
En värmande soppa är perfekt för kalla höstkvällar. Här är vårt favoritrecept:
- 1 butternutpumpa, skalad och tärnad
- 2 morötter, skurna i bitar
- 1 palsternacka, skuren i bitar
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- Salt och peppar efter smak
- Pumpafrön och persilja till garnering
Stek löken och vitlöken i en stor gryta. Tillsätt grönsakerna och buljongen och låt koka tills allt är mjukt. Mixa slätt och rör ner grädden. Toppa med rostade pumpafrön och hackad persilja.
2. Höstlig köttgryta med äpple och svamp
En mustig gryta som får hela huset att dofta gott:
- 800g högrev, tärnad
- 2 gula lökar, hackade
- 300g blandad svamp
- 2 äpplen, tärnade
- 2 dl rött vin
- 4 dl köttbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 2 lagerblad
- Salt och peppar
Bryn köttet i omgångar. Stek sedan löken och svampen. Lägg tillbaka allt i grytan tillsammans med resten av ingredienserna. Låt puttra i ugnen på 150 grader i ca 3 timmar. Servera med potatismos.
3. Vegetarisk lasagne med sötpotatis och spenat
En färgglad och näringsrik version av klassikern:
- 2 stora sötpotatisar, skivade tunt
- 400g fryst spenat, tinad
- 1 burk krossade tomater
- 250g ricotta
- 100g riven ost
- Lasagneplattor
- Salt, peppar och muskot
Varva sötpotatis, spenat, tomatsås, ricotta och lasagneplattor i en form. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
4. Äppelpaj med kanelglass
Avsluta middagen med en klassisk höstdessert:
- 6 äpplen, skalade och skivade
- 1 dl socker
- 1 msk kanel
- 100g smör
- 2 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl brunt socker
Blanda äpplen med socker och kanel i en pajform. Gör smuldeg av smör, havregryn, mjöl och brunt socker. Strö över äpplena och grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Servera med hemgjord eller köpt kanelglass.
Att laga mat tillsammans har blivit ett av våra favorittsätt att umgås och skapa kvalitetstid. Det ger oss en chans att prata om dagen, skratta tillsammans och njuta av goda smaker. Plus, barnen lär sig viktiga färdigheter i köket!
Har ni några favoritrecept för hösten? Eller kanske några knep för att få barnen mer involverade i matlagningen? Dela gärna med er i kommentarerna!